20111219

11. JANE EYRE


Jane Eyre, òrfena de molt petita, aprèn aviat a afrontar els entrebancs que la vida li presenta, primer sota la tutela de la seva rica i malèvola tieta Reed, i anys després sota el règim opressiu de l'orfenat Lowood, on passarà de ser una nena estoica, maltractada i abnegada a una dona intel·lectual i apassionada, amb dificultats per trobar el seu lloc en el món. Modesta, incòmoda, franca, independent, rebel davant de les injustícies i amb una inquietud intel·lectual no ben entesa en el seu temps, escapa de son destí quan se li presenta l'oportunitat de fer d'institutriu a casa de Lord Rochester. Però les coses no li seran tan fàcils com semblen. Jane Eyre ens ofereix el retrat d'una dona que, amb inusual franquesa i un apassionat sentit de la dignitat i la justícia, refusa d'acceptar la plaça que la societat del segle XIX li adjudica.

Un clàssic entre els clàssics, una història que mostra les diferencies socials i el poder dels homes enfront de la submissió de les dones, però també una història on un amor impossible trenca amb tots els tabús i convencionalismes de l’època. La novel·la va ser publicada el 1847 i de seguida va aconseguir una gran popularitat, i per a la seva autora la consideració de ser una de les millors novel·listes romàntiques. Jane Eyre és una novel·la innovadora per la manera de pensar, d’actuar i per la forma de veure el món de la protagonista. És considerada per molts com una de les novel·les precursores del feminisme i en la seua època va ser molt polèmica per aquesta causa.

Traduïda a molts idiomes, no us costarà gens trobar-la a qualsevol llibreria en format tapa dura o de butxaca. La novel·la de Charlotte Brontë, a més, ha estat adaptada diverses vegades al cinema i a la televisió. La més recent adaptació cinematogràfica, és la d’aquest any 2011 dirigida per Cary Fukunaga, i amb Mia Wasikowska en el paper de Jane Eyre i Michael Fassbender com a Rochester. L’adaptació més clàssica i més famosa és la protagonitzada Orson Welles i Joan Fontaine al 1943.