20111214

10. MARIE CURIE



Per acabar de celebrar que aquest 2011 ha estat proclamat oficialment com l’Any Internacional de la Química per la UNESCO, ja que es commemora el centenari del lliurament del Premi Nobel a la científica Marie Curie, us proposem aquest dos títols:












Els Elements, de Theodore Gray, molt complet i ple d’il·lustracions. Compta amb fotografies del propi autor i del fotògraf professional Nick Mann. S’hi aprofundeix en el coneixement de les diferents substàncies que constitueixen el nostre univers. Els 118 elements de la taula periòdica es presenten amb tota mena de detalls d’una forma que resulta del tot atractiva per al lector.

Em dic Marie Curie, de Lluís Cugota. Aquesta insigne científica francesa, d'origen polonès (va nàixer a Varsòvia), va tindre la sort de viure la seua infància en una llar familiar culta, amant de la lectura i ansiosa de coneixements. Després d’ampliar estudis a la Sorbona de París, les investigacions de Madame Curie van portar al descobriment de la radioactivitat del tori i del radó. Es va casar amb Pierre Curie, amb qui treballaria intensament i descobriria dos nous elements, el poloni i el radi, i aquest matrimoni de científics fou guardonat amb el premi Nobel de Física. Després de la mort del seu marit, va continuar la seua tasca investigadora, i durant la Primera Guerra Mundial va contribuir eficaçment, amb les aplicacions dels raigs X a l'assistència dels ferits. El 1911 se li va concedir el premi Nobel de Química, i d’aquesta manera es va convertir en l'única persona en tota la història que ha rebut aquesta distinció dues vegades.