20111222

12. DAMES, REINES, ABADESSES

De les dones incloses al llibre:
Ermessenda de Carcassona,
Almodis de la Marca, 
Mafalda de Oulla-Calàbria, 
Dolça de Provença, 
Peronella d’Aragó, 
Sança de Castella, 
Aurembiaix d’Urgell, 
Constança de Sicília, 
Blanca d’Anjou, 
Sança de Mallorca, 
Elisenda de Montcada, 
Teresa d’Entença, 
Constança d’Aragó, 
Cecília de Comenge, 
Sibil·la de Fortià, 
Violant de Bar, 
Margarida de Prades i 
Blanca de Navarra,
segurament només en reconeixem un o dos noms, i encara ben segur que els reconeixem més pel fet de donar nom a un carrer que no pas per la seua vida.

I en tots els casos ens trobem amb unes dones excepcionals, que van saber vèncer obstacles gairebé insalvables a la seua època per tal d’aconseguir passar a la història per elles mateixes. Totes elles han tingut un participació directa en alguns dels esdeveniments de la història del país. Dames, reines i abadesses ofereix divuit breus biografies amb la vida de totes aquestes dones. Són biografies ràpides de llegir i que també ens permeten identificar les relacions que hi va haver entre elles. I això fa que les històries siguin apassionants de seguir, amb un gran nombre d’intrigues i jocs de poder en una cort medieval. Es poden llegir independentment i totes ofereixen dades contrastades (no són invencions; hi ha documents històrics que les corroboren) i són de fàcil lectura.

Al llarg de la història, generacions successives de dones han nascut i han mort sense que les seues vivències hagin transcendit l’esfera íntima i familiar. És cert que la immensa majoria d’homes tampoc no ha passat a la història, però si més no n’han tingut l’oportunitat. En canvi, l’altra meitat de la humanitat, les dones, precisament per la seua condició, han restat en l’oblit. Només unes quantes, per raó de la seva posició singular i gairebé sempre per motius circumstancials, han aconseguit emergir de l’anonimat i perpetuar el seu nom i la seva memòria. És aleshores quan tenim l’ocasió de copsar una personalitat femenina, perduda dins d’un món masculí i reduïda encara, la majoria de les vegades, a la seva condició procreadora. Aquesta, doncs, és la història de divuit dones –dames, reines, abadesses– a qui tocà viure en un món hostil.