20111210

9. CAVALL FORT


va nàixer fa cinquanta anys perquè els infants poguessin aprendre a llegir i a escriure en la seua llengua, que era la gran preocupació dels fundadors en aquells anys que la llengua pròpia dels nois i noies era prohibida i no s’ensenyava a les escoles. En els seus més de mil cent números s'hi han inclòs contes, jocs, concursos, historietes, tires còmiques i seccions diverses. Precisament la revista destaca com a introductora al país dels còmics francobelgues de l'anomenada línia clara, obra de dibuixants com Hergé. En Josep M. Madorell, col·laborador de Cavall Fort des dels inicis, en va ser el millor deixeble entre els il·lustradors catalans.


Per la revista hi han passat els grans noms de la literatura catalana per a infants i joves (Joaquim Carbó, Josep Vallverdú, Pep Albanell...) i per a adults (Salvador Espriu, Pere Calders, Maria Aurèlia Capmany, Montserrat Roig, Tísner...), i també del món de la il·lustració: entre els habituals, Cesc (que s'ha encarregat de fer les portades del número especial de Nadal), Picanyol, Fina Rifà, Pilarín Bayés... Esporàdicament, amb col·laboracions de grans firmes com Joan Miró, Antoni Clavé, Antoni Tàpies, Josep Maria Subirachs, i altres.

 

Aquest mes de desembre es publica el número commemoratiu dels cinquanta anys, el 1185-1186, que té cent pàgines i unes quantes sorpreses. Mercè Canela, la directora de la revista, explica que aquest número especial s’ha fet pensant que havia de ser interessant per als lectors d'ara i, alhora, omplir-se de referències a la pròpia història de la publicació. El resultat és un número que es pot llegir com una revista més, però amb una història, un fil conductor, com si fos una novel·la.

La història és que un grup de lectors de Cavall Fort vol celebrar el cinquantè aniversari a l'observatori astronòmic d'Àger (a Cavall Fort sempre hi ha hagut molts articles d'astronomia, la revista hi té molta tirada). A Àger, un científic esbojarrat ha fet un invent per a contemplar millor les estrelles, però acaba enviant els lectors a un planeta situat a l'altra banda de la galàxia, on descobreixen una vida més civilitzada i avançada i on, a més, viuen una autèntica cavallfortmania: reben Cavall Fort des del número u, i s’emocionen quan hi arriben els lectors de la Terra. Visiteu-ne també la pàgina web: www.cavallfort.cat i participeu als concursos!