20150410

87. QUATRE. LA SEVA HISTÒRIA

Ens el recomana:
Martí Torres -2ESO



La sèrie se situa en una ciutat organitzada en cinc faccions: Abnegació (facció on viuen les persones amb voluntat de servir als altres), Amistat (facció on viuen les persones pacífiques), Intrepidesa (facció on viuen les persones valentes), Erudició (facció on viuen les persones intel·ligents) i Franquesa (facció on viuen les persones sinceres). Tots els que no encaixen en una d’aquestes faccions, i tots els Divergents (els que podrien encaixar en més d’una facció), formen part dels “Sense Facció”, els quals es veuen obligats a viure en condicions de pobresa als carrers de la ciutat, i fan totes aquelles feines que ningú vol fer, i, a canvi, reben menjar i roba, però no suficient.

Aquest llibre, que inclou bàsicament quatre històries (El transferit, L’iniciat, El fill i El traïdor) i tres escenes exclusives addicionals molt breus, (“El primer saltador: la Tris!”, “Vés amb compte, Tris” i “Estàs maca, Tris”) proporciona una mirada imprescindible a la història i al cor d’en Tobias, i deixa entreveure què sent en Quatre, el popular personatge masculí de la sèrie.

“EL TRANSFERIT” narra els esdeveniments ocorreguts després de la prova d'aptitud d’en Tobias, la cerimònia d'elecció i les primeres proves d'iniciació.

“L’INICIAT” narra l'experiència d’en Tobias durant la iniciació d’Intrepidesa, així com el començament de la seva passió per entrenar nous iniciats i la comprensió del perill que representa ser Divergent.

“EL FILL” narra la seva lluita per trobar el seu lloc a Intrepidesa. També sospita que un brut pla s'està gestant dins del govern de la facció i descobreix un secret del seu passat que amenaça en gran mesura el seu futur.

“EL TRAÏDOR” narra el descobriment d’en Tobias sobre un pla d’Erudició que podria posar en perill el sistema de faccions i el seu esforç per mantenir Abnegació fora de perill.

El llibre està ben escrit, hi ha molts detalls, és interessant, t’enganxa i et fa present en l’acció, encara que creguis que no pertanys massa en la facció a la qual esdevenen els fets.

El desenllaç està molt treballat, juga amb els sentiments, i veus que no s’allunya massa de la vida real, tot i ser un llibre de ficció. Cal destacar l’aventura romàntica entre la Tris i en Quatre, tremolosa i plena de tendresa d'infart, un impacte emocional.

El que a mi no m'agrada gaire és el fet de que la ciutat estigui separada en faccions, i que les persones de cada facció hagin de ser d’una manera especial, que no es puguin relacionar amb les d’altres faccions; trobo que no és la solució adequada per mantenir la pau.

Recomano llegir els tres anteriors llibres, perquè sinó és fàcil perdre’s. Li poso un 9.