20150209

78. ULLDEVELLUT

Ens el recomana:
Erika BalSells
1ESO


El llibre tracta d’una nena anomenada Hermínia ,que al 1920 tenia 12 anys, ella volia ser pastora però en aquella època les nenes a cosir i planxar. El seu pare i la seva mare la van deixar fer de pastora perquè els hi faltava pastor .Ella i el seu gos Valent van anar a pasturar les ovelles , quan arribava a dalt de la muntanya només sentia pau i aire pur,jugava a fer formes amb els núvols ,al baixar cap al poble,li van explicar que un ós havia atacat unes someres, en aquella època estaven matant tots els óssos del Pirineu.

L’ Hermínia al següent dia va tornar a dalt de la muntanya a que les ovelles pasturessin,es va quedar a dormir a una cabanya dels seus pares i les ovelles al tancat. A la nit va sentir les ovelles belar i es va despertar ,van sortir a fora , les ovelles estaven bé,de sobte havia desaparegut el Valent i ella va començar a córrer muntanya a baix sentint els crits del gos, notava com si una ombra la seguís. A continuació va veure el Valent damunt una roca dessagnant-se i el va intentar curar amb unes herbes, l’endemà al matí va deixar les ovelles soles i va anar cap a Berga al veterinari , al tornar a buscar les ovelles va començar a ploure i al riu, hi va veure ossos i carn d’ovella. L’endemà al matí els pagesos van sortir a la caça dels ossos ,van trobar l’amagatall i van matar al resenascut però la mare va salvar a l ‘altre cadell ,la mare va començar a córrer fins que la van matar ,l’Hermínia ho va trobar molt cruel .El següent dia , ella va veure com les trampes estaven buides però una hi havia l’altre cadell d’ós i el va anomenar Ulldevellut , li va donar mel i al final es van fer molt amics amb el Valent i l’Hermínia i se’l va emportar cap a casa, ella va descobrir que els que atacaven el ramat eren els llops i els hi va demostrar a la gent del poble.

Tothom al poble l’odiava perquè tenia un ós a casa, un dia el Pep de les Cabres casi el mata. Els seus pares li van dir que tenia de fer de minyona a uns francesos gràcies això va aprendre a escriure i llegir. Els francesos eren molt bona gent i com que veien que no podien mantindré l ‘Ulldevelut ,se’l van emportar cap a França. Llavors ella va continuar fent la vida es va casar etc. Tota la història li va explicar a la seva néta i ella li va dir que va veure a un refugi de França un ós amb un ulldevellut li van dir que l’havien portat de Catalunya.

Allò que em sembla més interessant del llibres és la relació entre les persones i els animals.

A FAVOR:
-És un llibre que no pots deixar de llegir.
-Vocabulari senzill. dels animals i les dones.
-Aprens coses noves de la gent d’abans.

EN CONTRA:
 –He descobert una realitat cru.

Li poso un 8,5.