20150108

66. L'ILLA DEL TRESOR

Ens el recomana:  
Martí Torres.
2ESO.

Tot comença amb l’arribada d’en Billy Bones, un mariner vell i borratxo de rom, a la posada “Almirall Benbow” d’un poblet costaner d’Anglaterra, propietat dels pares d’en Jim Hawkins, el protagonista de la història. En Billy Bones havia estat el segon oficial de la tripulació del temut capità Flint, el pirata més sanguinari que mai hi havia hagut i que havia enterrat un tresor a una illa. Ara, el capità Flint era mort, i en Billy Bones tenia el mapa de l’Illa del Tresor; sabia que si els pirates de la tripulació del capità Flint el trobaven, el matarien per recuperar el mapa.

Durant l’estada d’en Billy Bones a la posada, rep la visita i les amenaces de Gos Negre i Pew, dos pirates que també havien pertanyut a la tripulació del capità Flint. En Billy Bones, angoixat perquè la seva vida córrer perill, i per la seva addicció al rom, mor.

En Jim troba el mapa de l’Illa del Tresor que en Billy Bones guardava a l’habitació de la posada. En Jim, el Dr. Livesey (el doctor del poble), en John Trelawney (un noble cavaller ric del poble), decideixen que els tres han d’anar a buscar el tresor (el Sr. Trelawney, com que es ric, posa els diners per l’expedició).

El cavaller Trelawney compra un vaixell, la Hispaniola, i contracta com a cuiner un vell mariner, en John Silver el Llarg (a qui li falta una cama), qui l’ajuda a trobar una bona tripulació, ja que coneix molts mariners. També contracta un capità (Alexander Smollett), un segon oficial (Arrow) i un contramestre.

Durant el viatge amb la Hispaniola cap a l’Illa del Tresor, en Jim sent com en Barbacoa (tal com li diuen a en John Silver, perquè és el cuiner) i uns mariners de la tripulació estan planejant com quedar-se el tresor quan el trobin; en John Silver proposa que, quan tinguin el tresor, de tornada, es facin amb el vaixell i matin al capità Smollett, al cavaller i a tots aquells no vulguin unir-se a ells. Resulta que en John Silver és un dels pirata que va pertànyer a la tripulació del capità Flint, com altres mariners de la tripulació de la Hispaniola. En Jim ho explica al capità Smollett, al cavaller i al doctor.

El capità Smollett decideix no fer res de moment, ja que si en John Silver s’assabenta de què saben el seu pla, els matarien, ja que ells, els pirates, eren més. I és quan arriben a l’Illa del Tresor quan comencen tot en conjunt d’aventures per trobar i apoderar-se del tresor.

És un interessant i entretingut llibre d’aventures, tot i que m’ha costat llegir-lo, ja utilitza un vocabulari bastant rebuscat (suposo perquè és un llibre que fa més de 130 anys que es va escriure).
El recomano a tots aquells que els agradin els llibres d’aventures, encara que potser és millor llegir-se alguna adaptació amb un vocabulari més actual i quotidià.

El llibre m'ha agradat bastant. Li poso un 8.