20140918

63. DIVERGENT



Ens el recomana:
Martí Torres Marcén -2ESO

La història se situa en una ciutat organitzada en cinc faccions: Abnegació (facció on viuen les persones amb voluntat de servir als altres), Amistat (facció on viuen les persones pacífiques), Intrepidesa (facció on viuen les persones valentes), Erudició (facció on viuen les persones intel·ligents) i Franquesa (facció on viuen les persones sinceres). Cada any, tots els joves de setze anys tenen una prova d'aptitud per saber a quina facció els escau millor. Després de veure els resultats de la prova d’aptitud, poden decidir si romandre a la facció de la seva família o traslladar-se a una nova facció. Un cop escollida la facció, si no completen correctament la iniciació a la nova facció, es converteixen en “sense facció”, i es veuen obligats a viure en condicions de pobresa als carrers de la ciutat, i fan totes aquelles feines que ningú vol fer, i, a canvi, reben menjar i roba, però no suficient.

Beatrice (la protagonista) és una noia que viu a Abnegació amb els seus pares i el seu germà. Arriba el dia, però, en el qual ha de prendre la decisió d’escollir una facció diferent o quedar-se a la de la seva família.

Ella no se sent abnegada, ja que no es veu amb les qualitats d’Abnegació. La prova d'aptitud, fa que encara es reforci la decisió de canviar de facció, perquè la prova diu que pot ser de les faccions: Abnegació, Erudició i Intrepidesa. Qui li fa la prova li diu que mai comparteixi el resultat de la seva prova, ja que això vol dir que és divergent (amb característiques de diferents faccions), i els divergents no són ben acceptats. Finalment decideix abandonar Abnegació i unir-se a Intrepidesa.

A Intrepidesa haurà de superar la iniciació, que es divideix en tres etapes. La primera consisteix en aprendre a fer servir armes de foc i ganivets, i a fer combats cos a cos. La segona etapa consisteix en enfrontar-se a les seves pors. L'etapa final de la iniciació és un paisatge de la por, simulació que reuneix tots els temors d’una persona en una sola simulació.

A partir d’aquí, el llibre relata l’intent de destrucció d’Abnegació per part del líder d’Intrepidesa que s’alia amb la líder d’Erudició.

És un llibre interessant i no gaire difícil de llegir. A més fa que t'enganxis a la lectura i que no vulguis parar de llegir.

Està escrit amb bastants detalls, cosa que permet que entris dins la història, encara que creguis que no pertanys massa en la facció a la qual esdevenen els fets: és el que em passa a mi; no em sento identificat amb la facció d'Intrepidesa.
El que a mi no m'agrada gaire és el fet de que la ciutat estigui separada en faccions, i que les persones de cada facció hagin de ser una manera especial, que no es puguin relacionar amb les d’altres faccions; trobo que no és la solució adequada per mantenir la pau, encara que no sabria proposar-ne una altra.