20140116

59. LA REBEL·LIÓ DELS ANIMALS

Ens el recomana:
Martí Torres Marcén -1ESO
L’escenari d’aquest llibre és una granja d’animals, on, com en la resta de granges d’animals, els animals havien de suportar els abusos dels homes: els donaven només el menjar imprescindible per viure i els feien treballar de sol a sol; evidentment, tot el profit d’això era pels homes, els quals, sense fer res, vivien com a reis, gràcies als sacrificis dels animals.

Va ser vell Major, el porc més vell i intel·ligent de la granja, qui va fer veure a la resta d’animals els abusos als quals estaven sotmesos. Ell ja va pronosticar una rebel·lió. El vell Major, però, va morir poc després. Els animals, entre ells, van anar preparant la rebel·lió, però aquesta va acabar succeint de forma espontània la nit de Sant Joan, quan el Sr. Jones (que anava begut) i els seus ajudants (que eren molt ganduls) no els van donar menjar en tot el dia; aquella nit, els animals, afamats, van entrar el magatzem on hi havia el menjar. El Sr. Jones i els seus ajudants van començar a bastonejar els animals, però aquests es van apinyar i es van rebel·lar contra els homes; els homes van veure que no tenien res a fer i van abandonar la granja.

Un cop fets fora el Sr. Jones i els seus ajudants de la granja, els animals van acordar els seus propis manaments, els que havien de complir tots els animals a partir d’aquell moment.
Al principi, la granja semblava que funcionava millor que quan l’administrava el Sr. Jones, però amb el pas del temps, les coses no acabaven de funcionar com s’esperava.
El llibre pot semblar de ficció, ja que els animals poden escriure i parlar entre ells i amb els humans, es poden organitzar, poden fer feines pròpies dels humans; però aquest escenari tan irreal, ens permet apropar i entendre millor moltes de les situacions de la vida real. M'ha agradat molt, li poso un 10.