20111223

13. ENID BLYTON


Enid Blyton va nàixer l’any 1897 a la localitat anglesa de Dulwich, al sud de Londres. Va tenir dos germans, i ja des de petita li agradava molt de llegir. Entre els seus llibres preferits hi havia Alícia en terra de meravelles i Alícia a través de l’espill, de Lewis Carroll. Llegia tots els llibres de contes i llegendes que queien a les seves mans. Segons ella mateixa va explicar en el llibre sobre la seua vida, va llegir dues vegades de cap a cap, una enciclopèdia infantil, que la va animar a seguir llegint més i més. També li agradava molt la poesia.  Després de l’escola, va estudiar Magisteri, i quan va ser mestra, el que més li agradava era explicar contes. L’any 1924 es va casar, va deixar l’escola i va tenir dues filles, Gillian i Imogen. La família vivi en una casa anomenada Green Hedges, on hi tenia un petit jardí que envoltava la casa. Al jardí hi havia moltes flors, avets, un vell avellaner i altres arbres; també hi havia un estany amb peixos daurats. Com la majoria dels anglesos, Enid Blyton era feliç tenint cura del seu jardí. Una altra de les seues afeccions eren els animals. Quan era petita, els seus pares no li havien deixat tindre animals a casa, però quan va ser gran a casa seua hi va tenir tota mena d’animals: gossos, molts gats, peixos que la coneixien i anaven a menjar-ne de la mà, eriçons...




Des de petita, Enid Blyton va voler ser escriptora i va començar a escriure molt aviat i mai ho va deixar; tot i que van haver de passar molts anys abans que no publiqués el seu primer llibre. Va arribar a escriure més de set-centes obres plenes d’acció i intriga entre els anys 1915 i 1968. Ha venut més de cent milions d’exemplars dels seus llibres.



És la sèrie més famosa de la seua autora. Els protagonistes són tres germans, l’Anna, en Dick i en Juli, i la seva cosina Jordi. Els quatre passen plegats les vacances a la badia de Kirrin, on viu la Jordi, i junts s’embarquen en aventures en les quals pràcticament sempre acaben fent de detectius, buscant tresors, resolent misteris o desemmascarant criminals. El cinquè membre del grup és el gos de la Jordi, en Tim, un intel·ligent company d’aventures que en més d’una ocasió els traurà les castanyes del foc.